top of page

Basın Bülteni                                                                                                                                                                                     Ağustos  2016

 

Japonya, 16.Yüzyıl dahisi Matrakçı Nasuh’un minyatürleriyle Osmanlı seferlerine tanıklık ediyor.

 

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği tarafından projelendirilen ’16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’ projesi Japonya  Tokyo Shibuya Culture Center Owada Gallery’de.

 

‘’16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi 1 Eylül 2016 tarihinde Tokyo’da sanatseverlerle buluşuyor...

 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları tarafından projelendirilen ‘’16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’ sergisi Saraybosna, Belgrad, 2015 G20 Antalya zirvesi,İstanbul ve Viyana’dan sonra, 1 – 8 Eylül 2016 tarihleri arasında Tokyo’da sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

 

Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı proje sergisinde, Nakkaş Sevim Ersoy’un liderliğinde, 12 kadın sanatçı Matrakçı Nasuh'un ‘’Beyan-I Menazil Sefer-I Irakeyn’’ ve Tarih-I Feth-I Şikloş Estergon ve İstol Belgrad’’ eserlerinde yer alan doğu ve batı seferi şehir haritalarından yapılan seçkiyi bire bir  çini levhalar üzerine, Matrakçı nın beyitlerinden yapılan seçki ise divani hat levhalar’a, modern bir yorumla da vasıflarının bir kaçının tuvale aktarıldğı toplam 41 eser  dünyaya ya tarihimiz ve sanatımızı aktarmaktadır.

 

Tarihimizin gizli kalmış dehalarından  Nasuh'un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatırken, izleyici Matrakçı'nın minyatürleri aracılığıyla ile seferlerin rotalarını onunla birlikte takip edebilecek, Osmanlı İmparatorluğu'nun dönemsel olarak 16.Yüzyılını  hem sanatsal hem kronolojik hem de siyasi anlamda bu sergiyle keşfetme şansına sahip olacaktır .

 

Projenin kalıcılığını sağlamak amacı ile proje kapsamında, Topkapı Sarayı revan yazması 1272 nolu Matrakçı Nasuh ‘’Tarih-i Sultan Bayezid’’ eseri Klasik Türkçeden aktarılmış ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından tıpkı basım olarak yayınlanmıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ‘’Matrakçı Nasuh’’ anısına özel olarak ‘’XVI. Yüzyıl Türk Musiki’’ albümü, PTT.A.Ş. Matrakçı Nasuh özel anma pulu ve kartpostalı, UNESCO Türkiye tarafından da proje kataloğu yayınlamıştır. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği ile Art and Life Production tarafından hazırlanan ‚‘Matrakçı Nasuh‘‘ belgeseli ise Ekim 2016 gösterime girecektir.

 

Ölümünün 450.yılı münasebeti ile Matrakçı Nasuh, UNESCO tarafından ‘’Anma ve kutlama yıldönümleri’’ kapsamına alınmıştır.

 

T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Dış İşleri Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu,  PTT A.Ş, Daily Sabah, A Haber, Sabah, Art and Life Production, İnsanveSanat, CC Tercüme,Türk Hava Yolları ve Global İletişim ortağı Anadolu Ajans ile 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilen proje Tokyo’dan sonra 27 Ekim 2016 tarihinde Paris UNESCO Merkezinde ve  aralık 2016 da Washington da sergilenecektir.

 

1 Eylül 2016 Perşembe günü  Tokyo Shibuya Culture Center Owada Gallery’de saat 15.00’da gerçekleşecek açılış ve 

5 Eylül 2016 Saat 18.30’da Shibuya Culture Center Owada Densho Hall  da, M.Sinan Genim tarafından ‘’Matrakçı Nasuh ve Haritaları’’ konulu konferans ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından  ‘’16.Yüzyıl Türk Musıkisi’’ dinletisi  gerçekleştirilecektir.

 

Sergi 1 – 8 Eylül 2016 tarihleri arasında  Tokyo Shibuya Culture Center Owada Gallery’de izlenebilir.

 

PROJE: İKASD İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği / KÜRATÖR : Beste Gürsu  ÇİNİ SANATÇILARI: Sevim Ersoy - Deniz Mutlu Erdoğan - Ebru Şengül - Erman Özcan- Fatma Çakır – Günseli Devrim – Muhterem Pakyürek – Sibel Dileksiz - Sibel Gürgener – Yeşim Ufukşen / HATTAT Hülya Cansız Gür – RESSAM Sema Bicik

 

DETAYLI BİLGİ: ÇİSE BABATAŞI / +90 212 293 91 50 / +90 533 927 45 33 / info@ikasd.org.tr

bottom of page