top of page

16. yüzyıl dahisi MATRAKÇI NASUH

 

Osmanlı, İslâm medeniyetinin en büyük, en ihtişamlı ve tarihte önemli izler bırakmış devletidir.

 

Adalet ve hoşgörüye dayalı devlet anlayışıyla çağlara damgasını vuran Osmanlı’da sanata ve sanatçıya verilen önem, ayrıca üzerinde durulmaya, incelenmeye değerdir.

 

Tüm dünyayı etkileyen Osmanlı medeniyetinin sanatındaki zarafet, zevk ve nezaket, günümüzde de hayranlıkla takip ediliyor.

 

İşte böyle ihtişamlı kültür ikliminde yetişen sanatçılardan biri de, “Nasuh bin Karagöz bin Abdullah el-Bosnavi”, yani “Matrakçı Nasuh”tur.

 

UNESCO, ölümünün 450. Yıldönümü dolayısıyla Matrakçı Nasuh’u 2014-2015 “Anma ve Kutlama Yıldönümleri” takvimine alarak, bu büyük sanatçının tüm dünyada tanınmasını sağlamıştır.

 

Ülkemizde de, UNESCO Milli Komitesi ve çeşitli kurumlarımızın işbirliğiyle, Matrakçı Nasuh’u anlamak ve anlatabilmek için, tarihçi, edebiyatçı ve sanatçılardan oluşan bir heyet tarafından 3 yıla yakın süren bir proje hayata geçirildi.

 

Buna rağmen, yapılan çalışmada, çok yönlü bir sanatçı olan “16.Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh’’un sadece birkaç özelliği üzerinde durulabildi.

 

Proje kapsamında, sanatçının Doğu seferlerini anlattığı, ‘’Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn’’ ve Batı seferini anlattığı ‘’Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon İstol-Belgrad’’ eserlerinde resmettiği güzergahlardan ve yazdığı beyitlerden yapılan seçmeler, çinilere ve hatlara aktarıldı.

 

Böylece, 12 değerli kadın sanatçı tarafından çalışılan 41 nadide eser ortaya çıktı.

 

Proje çerçevesinde, çini panolara birebir aktarılan güzergah minyatürleriyle Nakkaş Matrakçı Nasuh, beyitleriyle Şair Matrakçı Nasuh, divani yazılarıyla Hattat Matrakçı Nasuh; Ressam, Matematikçi ve Silahşor Matrakçı Nasuh anlatılmaya çalışıldı.

 

 

Proje kapsamındaki diğer faaliyetler yanında, değerli tarihçiler ve genç bir prodüksiyon ekibi ile gerçekleştirilen “16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” belgesel filmini, yeni nesillerin tarihimizdeki değerleri anlamaları ve sahiplenmeleri bakımından özellikle önemli görüyorum.

 

Bu vesileyle, “16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” Projesinin temelini oluşturan, Batıda “Muhteşem Süleyman’’, Doğuda “Kanuni Sultan Süleyman” olarak bilinen, Osmanlı’nın 10. Padişahı I. Süleyman’ı da rahmetle anıyorum.  

 

UNESCO etkinlikleri ve hazırlanan projenin uluslararası platformlardaki sunumu, 2016 yılında da, Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünün 450. yılına atfen gerçekleştirilmeye devam edecektir.

 

“16.Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh’’ projesinin 3 kıta, 9 ülke, 10 şehirde gerçekleştirilerek, tüm dünyada iz bırakacağına inanıyorum.

 

Bir kez daha emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

 

 

Recep Tayyip ERDOĞAN

     Cumhurbaşkanı

bottom of page